8 februari 2021

Mylhta lanserar Lilla furuhyllan, design Carl Malmsten

Nu lanserar Mylhta Lilla furuhyllan - en nytolkning av Carl Malmstens originalritning från 1941. Hyllan, som tillgängliggör ikonisk design och berättar om svenska skogen, är resultatet av ett samarbete med Carl Malmsten AB och branschorganisationen Svenskt Trä.

– Carl Malmsten står idag för exklusiva produkter av hög hantverksgrad. Med Lilla furuhyllan tillgängliggör vi hans design för fler, säger Lisa Hilland, designer och grundare av Mylhta.

 

Lilla furuhyllan blev till genom ett samarbete mellan Mylhta, Carl Malmstens AB och Svenskt Trä. Samarbetet skulle tillgängliggöra Carl Malmstens design för fler, berätta mer om svenskt snickeri och svensk möbelindustri samtidigt som det skulle uppmärksamma den svenska furuns höga kvalitet. Resultatet, Lilla furuhyllan, är en nätt hylla som passar lika bra till kökskryddorna som favoritböckerna.

– Vi vill att produkterna ska aktualiseras samtidigt som ursprungsformen finns kvar. Vi vill också visa upp Carl Malmstens hållbarhetsarbete vilket vi uppfattar som en verklig hörnsten i hans verk. I detta sammanhang är det främst träet som råvara och inhemsk produktion som lyfts fram, säger Nicola Nerström och Olle Dahlkild, Carl Malmsten AB.

Anna Kraitz.

Ursprungsformen av hyllan är densamma, liksom materialet är detsamma. Hyllan är av svensk ursprungsmärkt furu av högsta kvalitet från Sefres sågverk i Järbo. Via ett digitalt verktyg går det att se exakt var de träd som hyllan är tillverkad av stått och även vilken skogsägare som förvaltat skogen. I Sverige bedriver vi ett hållbart skogsbruk som ger produkter av hög kvalitet som håller över lång tid.

– Att Mylhta valt att behålla hyllan i furu känns helt rätt och samtida. Vi hoppas nu att den här produkten får den uppmärksamhet den förtjänar, både i Sverige och internationellt. Jag ser också gärna att fler producenter tar efter och börjar producera kvalitetsmöbler av svensk fururåvara. Slutresultatet är ett vackert stycke svensk möbelhistoria, säger Björn Nordin.

Matti Klenell.

När Mylhta producerat det första exemplaret så funderade Lisa Hilland om det gick att göra någonting mer av det.

– När jag stod där med första exemplaret så kände jag att här står jag faktiskt med en svensk kulturskatt i famnen. Vem ska ta över stafettpinnen nu? Vem designar morgondagens kulturarv? Så jag tog kontakt med några av Sveriges mest välrenommerade samtida designers och frågade om de ville sätta sin prägel på Lilla Furuhyllan, säger Lisa Hilland.

Lisa Hilland.

Det blev en entusiastisk respons som resulterade i ytterligare två tolkningar av Anna Kraitz och Matti Klenell. Alla tre versioner av Lilla Furuhyllan är godkända av Carl Malmstens AB och kommer att auktioneras ut via Stockholm Auktionsverk under Stockholm Design Week.

Hyllan kommer att vara en del av Mylhtas sortiment framöver och även finnas till försäljning i Malmstensbutiken i Stockholm.

svenskttra.se
myltha.com

Kontakt

Lisa Hilland
mail@lisahilland.com
0734340010