9 juni 2022

Vidar Malmsten i Bodafors

Vidar Malmsten har en framskjuten plats bland sommarens utställningar på Kulturgatan i Bodafors. TRÄ ART 2022, Vidar Malmsten samt Utvald, Form i syd delar på utrymmet i de luftiga lokalerna och utställningarna pågår 11 juni–18 september.

Vidar Malmsten (1924–1969) var det enda av Siv och Carl Malmstens fem barn som följde i sin fars spår. Han blev möbelformgivare och inredare. Under många år arbetade han på sin fars ritkontor och flera av de inredningar företaget utförde under 60-talet är skapade av Vidar då Carl valde att trappa ner och ägna mer tid åt Capellagården, hantverksskolan på Öland som han grundat några år tidigare.

I Vidars formvärld var alltid den skapande handen, slöjdkänslan, närvarande och han hade ett för tiden starkt engagemang i miljötänk, kring biodynamisk odling och hembygdsvård.

I hemmet slöjdade Vidar gärna och fram kom små djur och leksaker till barnen. En romantisk ådra, en lekfullhet och en frihetslängtan bortom alla trender kan också spåras i hans inredningar.

Färggrann gunghäst av Vidar Malmsten.

Färggrann gunghäst av Vidar Malmsten.

Konstnären Liselotte Malmsten (1922–2021), hustru och samarbetspartner till Vidar, har också fått en plats i utställningen, som är framtagen i samarbete med Stiftelsen Siv & Carl Malmstens Minne.

De flesta möbler och föremål i utställningen som visas är inlånade från Vidar och Liselottes hem i Bergshamra intill Brunnsviken. Men här syns också stolen Kaj som finns i produktion genom Tre Sekel och den rustika furustolen Lärka som nu inför utställningen satts i produktion, inledningsvis stycketillverkad av möbelsnickare Peter Hellqvist.

Väv formgiven av Liselotte Malmsten.

Stolen Kaj, formgiven av Vidar Malmsten 1959.

En finsnickrad höjdpunkt på utställningen är sekretären Masur, ritad av Vidar Malmsten i början av 1950-talet, som under våren tagit gestalt som gesällstycke av Joakim Lindman Hirt på Malmstens skola på Lidingö.

”Kulturgatan” är en bakgata och samtidigt ett av samhällets mest intressanta stråk. Så beskriver de två eldsjälarna Mikael Löfström och Leif Burman Magasinsgatan i Bodafors.
Sedan ett par år har den förvandlats till ett somrigt besöksmål som bjuder på genuin möbelhistoria, exklusivt trähantverk, utställningar med samtida möbelkonst, en unik intarsiaverkstad men också kaffe, soppa och nybakat bröd. Läs mer på Kulturgatans hemsida.

Text: Dan Gordan