18 januari 2019

Världens bästa Häggbom

Världens bästa fåtölj, har den kallats – Häggbom av Carl Malmsten. För några år sedan berättade Jerk Malmsten, som är barnbarn och tidigare ägare av Malmstensbutiken på Strandvägen i Stockholm, historien om hur farfars fåtölj – ritad 1943 för länsarkitekten Sven Häggbom i Gävle – blev ”världens bästa”.

– Vi hade besök i butiken av en resande affärsman från Nya Zeeland som hade i uppdrag av sin morbror att finna världens skönaste fåtölj under sina resor runt om i världen.

Affärsmannen besökte butiken fyra gånger under lika många år. Första gången provade han alla modeller innan han fastnade för Häggbom. Han noterade namnet på modellen och försvann. Nästa gång frågade han direkt efter fåtöljen, satte sig i den och konstaterade nöjt att den fortfarande var nummer ett.

Nu förklarade han också sitt beteende och det uppdrag han fått. Så tackade han för sig och försvann för att ytterligare ett år senare vara tillbaka. Även denna gång satte han sig i Häggbom med en kännares min och deklarerade: ”It’s still the best”. På väg ut förklarade han, att nu återstod endast ett fåtal butiker på listan, uppdraget var nästan slutfört. Så slutligen, efter fyra års resande och provsittande tog han sitt beslut.

– Han kom till butiken på Strandvägen en vacker vårdag, satte sig som hastigast i Häggbom och bad sedan att få titta på tyger. Valet föll på ett grönt mönstrat tyg av hög kvalitet. En order tecknades för leverans till morbror på Nya Zeeland. Affärsmannen hade fullgjort sitt uppdrag, han hade funnit världens skönaste fåtölj.

Läs mer om Häggbom här!