8 december 2018

Prisade talanger

Stiftelsen Siv och Carl Malmstens Minne delar varje år ut stipendier för att stimulera utvecklingen av ett levande svenskt hantverk. Det är unga talanger, som är eller har varit elever vid någon av Carl Malmstens skolor, som är mottagare och syftet är att främja Carl Malmstens vision om det stora värdet av praktiskt handlag i förening med konstnärlig känsla. 
7 december 2018 mottog de pengar och blomster vid en ceremoni på Almgrens sidenväveri i Stockholm.

Katarina Frifarare, Estelle Bourdet, Felicia Wallner och Linnéa Eriksson går alla på Capellagården. De är alla textilare utom Felicia Wallner som är möbelsnickare och hon får 15 000 kr för att arbeta med sitt gesällarbete, ett skåp med infällda stjärnor av aluminium. I skåpet ska hon förvara konstnärsmateriel, mängder med pennor, skissblock och färger.

Katarina Frifarare har hittat hem i det textila hantverket ”och dess oändliga mjuka hav att ösa ur”. Med 10 000 kr ska hon fortsätta att lära sig om och utforska hantverkets många tekniker. Estelle Bourdet får också 10 000 kr för att fördjupa sig i olika vävtekniker av mattor och för att kunna väva i storformat. Samma summa får Linnéa Eriksson som tidigare lärt keramik på skolan. Hon har nu hittat den perfekta blandningen av det hon lärt inom den keramiska skulpturen och det textila materialet – hattar!

Möbelsnickarna Edvin Steen, My Magnusson och Arvid Renard på Capellagården får stipendier på 10 000 kr eller 15 000 kr. Mina Karami går keramikutbildningen vid skolan på Öland och mottog 10 000 kr.

Alexandra Folin

Från Malmstens får Alexandra Folin 15 000 kr för att arbeta med sitt gesällprov i möbeltapetsering. Hon har valt att arbeta med en dansk fåtölj som hon vill ge till sina föräldrar när de firar 30-årig bröllopsdag i juni – lagom till att Alexandra själv går ut sitt tredje år Malmstens.
 Även Klara Gunneström och Elsa Thorell Nordgren och går Malmstens tapetserarutbildning och får 15 000 kr vardera. Den senare ser en framtid med både gamla och nya möbler och hoppas kunna kombinera det traditionella tapetseraryrket med en mer konstnärlig ingång. ”Att få vara med att utforma nya möbler men också finna inspiration och kunskap genom de gamla.”

Elsa Thorell Nordgren

Följande möbelsnickare på Malmstens får stipendier på 10 000 kr eller 15 000 kr: Unni Strid, Robin Helgesson, Robert Landström, Oscar Wall, Victor af Wetterstedt, Gustav Larsson, John Funkqvist och Fredrik Höjer.