21 oktober 2021

Malmstenbutiken i nya lokaler

Efter drygt 80 år på Strandvägen har Malmstenbutiken bytt adress. Sedan sensommaren finns man på Humlegårdsgatan 13 i ljusa, nyrenoverade och något rymligare lokaler.

– Vi har fått bästa läget, konstaterar en glad Jessika Hyltner, vd och ägare av den anrika butiken. Min önskan var att hitta en bra lokal på just den här gatan och så hade jag tur när jag kontaktade franska kyrkan som äger fastigheten. Ingelsta kalkon skulle stänga igen, men lokalen var ännu inte utannonserad. Och jag fick chansen.

Bästa läget betyder att det händer mycket på gatan, nya butiker och restauranger poppar upp och det finns ett ständigt flöde av folk på väg mellan City och Östermalm. Till skillnad mot gamla adressen där människor mest söndagspromenerade förbi på väg ut mot Djurgården.

Vid den nya butiken på Humlegårdsgatan stannar nyfikna människor till vid de stora fönstren och i sofforna sitter kunder och funderar på vilket tyg de ska välja. Folk strosar runt och Jessika och hennes kollegor får hela tiden höra hur fint det blivit.

– Ja, och så ser vi ett nytt klientel också, säger Jessika. Unga människor som upptäcker något nytt eller köper en hel matgrupp.

De dryga 200 kvadratmetrarna är disponerade med bra rundgång och fina små rumsligheter och ljusinsläpp från två håll. Därtill en liten källare för textilierna samt lager och kontor för Jessika och hennes två medarbetare, Katarina Eriksson och Fanny Hellström.

– Möblerna syns verkligen bättre nu, det är väldigt positivt, säger Jessika.

Här finns samtliga möbler som Carl Malmsten ritat och som idag finns i produktion. Och vi är den enda butiken i landet som visar allt.

Som de välkända sofforna – Berlin, Samsas med flera – i modern enfärgad klädsel, matgrupperna Vardags och Herrgården, de stiliga Wetter-borden och de inbjudande fåtöljerna Häggbom i modern skotsk ruta och Farmor i Morriskretong som signalerar svensk kulturhistoria i samtidsdräkt.

I fönstret står den vackra vitrinen Jönköping och på hyllan syns de rara Putte-pallarna, två möbler i den nya Archive-kollektionen.

Men bästsäljaren står en Malmstensläkting för. Lampskärmarna med pressade växter är små klassiker i svensk inredning. De föddes på 1950-talet av Birgitta Malmsten, svärdotter till Carl Malmsten, och har sedan dess tillverkats för hand av olika medlemmar i familjen. Hennes man, Egil Malmsten, tog tidigt över och skötte tilverkningen fram till att barnbarnet Vanja Sorbon Malmsten tog över för drygt tio år sedan. Idag finns lamporna i en rad utföranden, flera framtagna i ett samarbete mellan Vanja och formgivaren Eva Schildt.

– Med internetförsäljningen flyger de nu världen över. Just nu har vi beställningar till flera större projekt i USA och Singapore.

Därtill finns samtida möbler från ytterligare några svenska företag samt lockande mindre objekt och inredningsdetaljer som hör dagens butiker till. Därtill har Jessika ambitionen att ta in tillfälliga utställningar.

Det var alltså 80 år sedan butiken öppnade på Strandvägen med arkitektkontoret ett par trappor upp. Men redan tio år tidigare, vid tiden för Stockholmsutställningen 1930, hade Carl Malmsten öppnat sin andra verkstad, som också utformades till en skola: Olofsskolan. Med lokalerna just på Humlegårdsgatan, två portar bort från nya butiken.

– Det är en tillfällighet som jag gillar, säger Jessika. Som att vi återvänt till ursprunget.

Det var 2015 hon klev in som vd i samband med att Kjell och Märta Beijers stiftelse tog över verksamheten efter Jerk Malmsten. Lokalen byggdes om och stiftelsen lovade ett långsiktigt ägande. Men så blev det inte. Pandemin kom emellan och Jessika fick möjlighet att ta över.

– Ja, det blev en tuff start, konstaterar Jessika. Varje dag, varje minut. Vi är en liten butik och det är mycket jobb. Men tänk att vi klarade av det – flytten, pandemin och ja, nu är vi igång!

Text: Dan Gordan