16 januari 2020

Malmsten inreder rum i Paris

Intresset för det Malmsteninredda rummet i Paris och de andra nyinredda gästlägenheterna i Svenska institutet blev över all förväntan. Efter invigningen 8 september köade under första veckan över 3000 personer för att komma in och se den svenska designen.

När utställningsperioden är över i mitten av oktober, kan projektet bäst sammanfattas med ordet succé. Även fransk media har visat stort intresse. Bland annat har franska Elle publicerat ett fem sidor långt bildreportage om gästlägenheterna och teveprogrammet Télématin utsåg Svenska institutet i Paris till en av top-tre-platser att besöka under Paris Design Week.

Foto: Luca Lomazzi

Den varma och välkomnande inredningen i det malmstenska rummet är signerad av Anna Kraitz. Färgskalan är mild med tapeten Campagna, ritad på 30-talet och nu åter i produktion, som lugn fond till de bekväma fåtöljerna, Hemmakväll, satsbordet Släden och det praktiska bockbordet med eleganta karmstolen Widemar. Klassiska golvlampan Staken och en ”Birgittaskärm” i taket sätter ljuset. Madeleine Sjöstedt, generaldirektör på Svenska institutet, konstaterade vid invigningen att svensk design och formgivning har en imponerande internationell lyskraft.
– Svenska institutet i Paris visar än en gång att vi är ett unikt skyltfönster för Sverige, i en av världens mest kulturintresserade städer.

Foto: Luca Lomazzi

Gästbostäderna kommer fortsatt vara tillgängliga för allmänheten i september varje år och under hela utställningstiden – minst fem år ska inredningarna stå – kan man besöka de lägenheter som vid tillfället är tomma. I rummen bor varje år hundratalet svenska forskare, kulturarbetare och konstnärer.