19 maj 2021
Hanna tar emot i arkivet
Hanna Berndalen är van vid de vita bomullshandskarna. Det är sådana som både hon och besökarna i Carl Malmsten-arkivet trär på sig innan de tillsammans börjar bläddra och leta bland spröda ritningar, fotografier och dokument. Papper är känsligt material, men kan leva i evig tid – om det förvaras torrt och svalt, och behandlas med försiktighet.
I mer än elva år har arkivarien Hanna Berndalen varit på plats för att hjälpa och vägleda forskare och privatpersoner, auktionsfirmor, journalister, författare och studenter från Malmstens skolor in bland dokumenten i det rika arkivet. Ofta söker man uppgifter om enskilda möbler, men här finns också ritningar och information kring de stora inredningsuppdragen, korrespondens och olika handlingar som rör skolorna han startade, liksom artiklar till böcker och debatterna som han deltog i med liv och lust.
– Det finns runt 20 000 ritningar i arkivet, berättar Hanna. 12 000 av dessa är i skala 1:10 och de övriga 8 000 i fullformat, skala 1:1. Men vi vet också att en hel del saknas, speciellt från de tidiga åren. I de nogsamt förda liggarna finns nämligen alla ritningar numrerade och på så sätt vet vi vad som saknas.
I liggarna hittar man även uppgifter om modellnamn och beställare. Här kan man till exempel läsa att den charmiga fåtöljen Redet ritades 1936 till en professor N. Antoni. Han önskade en fåtölj till sin fru, som tyckte om att sitta med benen svängda över ena armstödet. Av det skälet uppstod den udda kompositionen med armstödet åt ena hållet och ryggstödet mer åt det andra. Fåtöljen kallas på originalritningen för Rena Snurren. Den visades därefter i en blommig kretong på Carl Malmstens vårutställning 1937 i butiken och senare samma år på världsutställningen i Paris.
Och om den lilla 50-talsfåtöljen Caryngo, som relanserades 2018, läser vi på ritningen att ”Stopplisternas hopsättning, stopplisternas fastsättning vid sarger och bakben bestämmas av Yngve Ekström, som även bedes se över detaljerna.” Modellen var ju resultatet av ett samarbete mellan Carl Malmsten och Yngve Ekström, två av de största namnen inom svensk möbeldesign på 1950-talet.
Då liksom nu är det Yngve Ekströms företag Swedese som tillverkar Caryngo – med namnet bildat av de bägge upphovsmännens förnamn.
Till uppgifter som dessa leder Hanna Berndalen med lätt och vänlig hand, med eller utan vita bomullshandskar. Arkivet håller öppet varje fredag, besök kan ske efter överenskommelse men det går förstås bra att både ringa och maila.
När hon inte finns i Carl Malmsten-arkivet i Dieselverkstaden är Hanna intendent och verksamhetsutvecklare på Statens försvarshistoriska museer.
– Men jag håller alltid ett öga på Malmsten då jag sedan många år är sekreterare i Stiftelsen Siv och Carl Malmstens Minne.
Mer information om arkivet finns här