15 juni 2021

En pall för meditation

Ett rum för tystnad – ”A room of quiet”. Dag Hammarskjöld lät som FN:s generalsekreterare inreda ett litet rum i FN-byggnaden i New York. Ett rum för begrundan, där man i lugn och ro kunde dra sig tillbaka. En muralmålning av hans gode vän, konstnären Bo Beskow beställdes till en fondvägg och förutom ett stort svart stenblock mitt i rummet möblerades det med endast med åtta pallar, ritade av Carl Malmsten 1956.

Pallarna är anspråkslösa, närmast asketiska och passade perfekt med Dag Hammarskölds intentioner för rummet. Han var själv djupt engagerad i dess utformning och hans intresse för konst och inredning var väl känt.

Rummet stod klart 1961, bara några månader innan flygplanet där han befann sig ombord störtade i djungeln i vad som nu är Zambia.

De låga meditationspallarna ska denna sommar efter 60 års slitage bytas ut. Tolv nya i ek är under tillverkning hos Tre Sekel i Tibro, flätade med sjögrässnöre av möbelrestaurerare Maria Zachs med egen firma på samma ort. Flätningen är ett gediget hantverk, konstfullt men också slitsamt. Kuvertflätningen till meditationspallen tar henne en halv dag och cirka 150 meter snöre går åt. Även de gamla pallarna ska senare renoveras genom Tre Sekel.

– Tanken är att de nya ska vara på plats i samband med den årliga ceremonin när generalförsamlingen öppnar i september, berättar Henrik Hammargren, vd på Dag Hammarskjölds Minnesfond. I år är det dessutom 60 år sedan Hammarskjöld omkom och ceremonin inleds alltid med att generalsekreteraren tillbringar en stund i ensamhet i meditationsrummet.

Sedan 2017 heter generalsekreteraren António Guterres.

Pallarna finns idag också till försäljning. I samband med 125-årsjubileet 2013 av Carl Malmstens födelse togs 125 numrerade exemplar fram.

– Och de är snart slutsålda, konstaterar Elisabeth Ahlgren på Tre Sekel möbelsnickeri. Så ytterligare numrerade ska snart tas fram, oljade eller såpade och med sits av flätat sjögräs. Precis som det anges på Carl Malmstens ritning.

Att Dag Hammarskjöld hade ett stort intresse för konst, inredning och design vittnar sommarens utställning på Backåkra om, gården på Österlen dit Hammarskjöld hade för avsikt att flytta efter avslutat uppdrag som generalsekreterare.

I Linjens lätta böjning visas textilier av finaste kvalitet, utsökt konst, välsnickrade möbler och hantverk av högsta kvalitet.

– FN-huset bär än idag prägel av hans moderna stil, säger intendent Kristina Erlandsson på Backåkra. Sin lägenhet i New York lät han inreda med hjälp av framstående skandinaviska formgivare. Våningen skulle vara representativ och funktionell, och samtidigt en harmonisk plats för återhämtning och reflektion.

Foto: Åke E:son Lindman

När lägenheten efter hans död 1961 tömdes placerades en stor del av inredningen på Backåkra. Bland annat flera möbler av Carl Malmsten – inklusive de tre meditationspallar Dag Hammarskjöld samtidigt beställde till sin etagevåning på 73:e gatan.

Text: Dan Gordan