10 november 2021
Blå porten
– Vi tillverkar fler Lilla Åland än någonsin tidigare, berättar en nöjd Martin Johansson, vd och ägare av Stolab.
Pinnstolarnas pinnstol kom till under en slöjdkurs på Åland som Carl Malmstens höll med sina elever. Året var 1939 och i Finströms gamla kyrka såg han en handsvarvad pinnstol där ”sätets schvungfulla kurvatur med smeksamt ändalyktsvänlig holkning” tog honom med storm. Medhjälparen Sven Erik Frykholm mätte upp stolen och slutprodukten växte senare fram på fabriken. Tre år senare kom Lilla Åland i produktion.
– I år handlar det om närmare 25 000 stolar, karmstolen och barnstolen inräknad, som produceras. Och tillväxten är stark, fortsätter Martin Johansson.
Mest är det privatpersoner som köper stolen som nästa år ska 80-årsjubilera. Men också offentliga utrymmen möbleras ofta med Lilla Åland. Till nyöppnade lägenhetshotellet Biz Apartment i Bromma har Stolab genom inredningsentrepenören Yllw under hösten levererat närmare 400 stolar för de 177 lägenheterna.
Och än mer synlig är den på nyöppnade Blå porten vid Liljevalchs. När konsthallen på Djurgården skulle renoveras och byggas till, passade staden även på att renovera restaurangen/caféet intill, lika anrik som Liljevalchs – båda öppnade sommaren 1916. Under den nu avslutade renoveringen har bland annat originalmålningar i taket tvättats fram och väggarna lyser i pompejanskt rött, en kulör som återkommer i konsthallens fasad och som blev populär under 1920-talet.
Hela restaurangen är möblerad med Carl Malmstens klassiker. Cirka 200 Lilla Åland finns på plats, några målade i Stolabs midnattsblå kulör men de flesta i en specialbeställd varmgrå nyans, framtagen av ansvarige inredaren Richard Lindvall i samarbete med konservatorer.
– Jag har tidigare mest gjort inredningar i minimalistisk stil, ofta med ett hårt formspråk med mycket metall och betong. Så Blå porten blev något helt annat för mig. Här i den klassiska miljön var det viktigt att gästerna skulle känna igen sig och därför valde jag också att inreda helt med svenska möbler.
– Vi har redan fått mycket beröm och folk känner sig välkomna, konstaterar Richard Lindvall. Och kvalitén på möblerna måste vara den bästa – det är en miljö som ska klara upp emot 2000 gäster varje dag.
Vid sidan om pinnstolarna valde han bord från Tre Sekel, bland annat några Visingsö av Carl Malmsten, och i den italienskinspirerade trädgården står möbler från Byarums bruk och Guteform.
Så har Blå porten med Carl Malmstens hjälp återtagit sin position som färdmål och oas också för vår tids alla Djurgårdsflanörer.
Text: Dan Gordan