18 januari 2019

Skedblad på Arket

Bortglömd, otroligt fin och tidlös är ord som Christian Halleröd använder om Carl Malmstens Skedblad, en stol som nu möblerar caféerna i Arkets 17 butiker runt om i Europa.

– Jag hade länge velat använda den här stolen. Den är i samma nivå som många av Axel Einar Hjorths stolar, som ju blivit väldigt populära och efterfrågade på de internationella auktionshusen. Christian Halleröd är möbelsnickare och formgivare med dubbelutbildning från Malmstens. Efter examen 1998 arbetar han idag genom Designstudion Halleroed där också Ruxanna Halleröd, arkitekt från KTH, ingår. Tillsammans arbetar de med arkitektur och inredningar, för bland andra Acne studios, Byredo och Totême. Senast togs deras inredning av ett ”publikt vardagsrum” på Nordiska museet i bruk.

Vad är det som är speciellt med Skedblad?

– Den har en otroligt stark karaktär med den rundade och skålformade ryggen samtidigt som den är väldigt mjuk, skön och relativt nätt, säger Christian. Jag gillade även att den var helt i trä med väldigt fina detaljer. Och att man inte har sett den så mycket. Jag gillade även att det var just Carl Malmsten som ritat den eftersom man inte riktigt förknippar honom med denna estetik. H&M:s varumärke Arket och möbeltillverkaren Tre Sekel förvärvade rättigheterna att tillverka Skedblad genom stiftelsen Siv och Carl Malmstens Minne. Designstudion och Tre Sekel utgick från Malmstens ritningar men också två originalstolar som man ropade in på auktion. Flera prototyper togs fram för att komma så nära originalet så möjligt. – I och med att stolen är så organisk måste man testa sig fram till den ser helt rätt ut, säger Christian. Den första butiken öppnade i augusti 2017 på Regent Street i London och har följts av ytterligare 16 arenor för Malmstens bastanta Skedblad, bland annat på Östra Hamngatan i Göteborg och Drottninggatan i Stockholm. Fler butiker är på gång.

Originalstol inköpt på auktion