9 augusti 2022

Full pott för Joakim och Masur

Sekretären var sin tids compact living-möbel, en smart blandning av skåp och skrivbord. Ordet sekretär betyder hemlig och kommer av franskans secrétaire. Och naturligtvis rymmer Joakim Lindmans avancerade gesällarbete från Malmstens Linköpings universitet en hemlighet, ett lönnfack.

Joakim Lindman gick i våras ut Malmstens möbelsnickarutbildning och inför arbetet med sin gesäll sökte han efter en äldre möbel att tillverka.

– Jag bläddrade mig igenom alla böcker med Carl Malmstens möbler. Men det var när jag i en gammal pärm på skolan fick syn på fotografiet som jag fångades. Och då visade det sig vara en möbel inte av Carl Malmsten utan av sonen Vidar Malmsten.

Masur hade något som tilltalade honom.

Joakim Lindmans gesällprov, sekretären Masur.

– Det handlade både om formspråket och om svårighetesgraden. Och ett gesällprov ska vara svårt och utmanande, men att Masur var svår kunde jag inte ana.

Fotografiet var från 1947 vilket därmed antagligen är ursprungsåret för denna sekretär. I det malmstenska ritningsarkivet dyker möbeln upp först 1953/54 där den betecknas som ”lagervara”, vilket betyder att den inte är beställd av någon kund men finns tillgänglig att beställa.

1957 återkommer möbeln i arkivet, men saknar då fanerläggning. Beställaren denna gång är arkitekten Torsten Westman, sedermera en av hjärnorna bakom cityomvandlingen i Stockholm. Namnet har nu ändrats till ”Sverker”.

Vem Vidar Malmsten var, visste Joakim inte när han hittade sin möbel, men att far och son Malmsten skiljer sig åt i sin formgivning tycker han att man kan se.

– Carls möbler är mer tillbakahållna medan Vidars är lekfulla och kör på.

Joakim Lindman i verkstaden.

Hela våren arbetade Joakim med möbeln och kunde till sist anteckna över 400 timmars närkamp i verkstaden. Masur är tillverkad i flambjörk och helt parkettlagd med den livfulla masurbjörken där mängder av mindre fanerbitar bildar ett stort och effektfullt mönster. Parkettläggningen är helt symetrisk på alla sidor så samtliga bitar stämmer överens runt om.

Klaffen är parkettlagd även på insidan där mönstret fortsätter. Och precis som på de sekretärer vi är vana att se, utvecklade i Frankrike på 1730-talet, ryms här både skrivyta och förvaring. På Masur finns inte mindre än elva lådor samt det nämnda lönnfacket.

Sekretären Masur, med klaff och lådor.

På ritningen är fanerbitarna markerade för sin exakta placering, men utseende och riktning på de tunna träbitarna var upp till Joakim att bestämma, något han också uppskattade. Och på sin egen ritning av möbeln, vilken ingår i alla gesällarbeten att utföra, lämnar han samma möjlighet till ett personligt utförande.

De många timmarna vid arbetsbänken gav också bästa tänkbara resultat. När gesällen bedömdes av granskningskommittén blev det 5,0 och stor silvermedalj i betyg, det högsta en möbel kan få.

Möbeln som under sommaren visats i utställningen om Vidar Malmsten på Kulturgatan i Bodafors är nu till salu. Intresserad köpare med genuin känsla för kvalitet och med gott om pengar sökes.

Text: Dan Gordan

Vidare läsning:
Kulturgatan Bodafors
Malmstens Linköpings universitet
Fler bilder på Joakim Lindmans Instagram